Čo poviete na také korenisté latté? Zázvor, muškátový oriešok a škorica v spojení s espressom a mliekom v studenom alebo teplom prevedení?
Ďumbier lekársky – zingiber officinale, tzv. zázvor pravý – podporuje imunitu, trávenie, udržuje zdravý mozog, zmierňuje únavu.
Muškátovník pravý – myristica fragrans – korenie sa získava zo semena, tzv. muškátový oriešok. Je vhodný pri tráviacich problémoch, nadúvaní a tiež navodzuje lepší spánok. Má antibakteriálne, antivirálne a antidiabetické účinky.
Škoricovník cejlónsky – cinnamomum zeylanicum – korenie sa získava z vnútornej kôry rastliny. Stimuluje činnosť mozgu, znižuje zrážanlivosť krvi, má antibakteriálne účinky.
Tip:
Chladivý nápoj, ktorý zároveň zahreje, možno podávať aj v horúcej verzii.
Čo potrebujeme?
- 1/2 ČL nastrúhaný (príp. mletý) zázvor
1/4 ČL mletá škorica
1/8 ČL nastrúhaný muškátový oriešok
1 ČL hnedý cukor
Štipka vanilkového extraktu alebo vanilkového struku
150 ml mlieko
1 espresso
Kocky ľadu, šľahačka
Ako na to?
1. Zázvor, škoricu, muškátový oriešok, cukor a vanilku zmiešame s približne 50 ml mlieka a zohrievame na miernom plameni.
2. Keď sa cukor roztopí, pridáme zvyšné mlieko a zmes privedieme do varu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
3. Pripravíme si espresso, ktoré tiež necháme vychladnúť.
4. Do vyššieho pohára vložíme ľadové kocky, nalejeme chladné espresso a zalejeme mliečnou zmesou. Ozdobíme šľahačkou a štipkou škorice.