Recept: Icy-spicy latté

Jun 20, 2024

Čo poviete na také korenisté latté? Zázvor, muškátový oriešok a škorica v spojení s espressom a mliekom v studenom alebo teplom prevedení?

Ďumbier lekárskyzingiber officinale, tzv. zázvor pravý – podporuje imunitu, trávenie, udržuje zdravý mozog, zmierňuje únavu.

Muškátovník pravýmyristica fragrans – korenie sa získava zo semena, tzv. muškátový oriešok. Je vhodný pri tráviacich problémoch, nadúvaní a tiež navodzuje lepší spánok. Má antibakteriálne, antivirálne a antidiabetické účinky.

Škoricovník cejlónskycinnamomum zeylanicum – korenie sa získava z vnútornej kôry rastliny. Stimuluje činnosť mozgu, znižuje zrážanlivosť krvi, má antibakteriálne účinky.

Tip:

Chladivý nápoj, ktorý zároveň zahreje, možno podávať aj v horúcej verzii.

Čo potrebujeme?

  • 1/2 ČL nastrúhaný (príp. mletý) zázvor
  • 1/4 ČL mletá škorica

  • 1/8 ČL nastrúhaný muškátový oriešok

  • 1 ČL hnedý cukor

  • Štipka vanilkového extraktu alebo vanilkového struku

  • 150 ml mlieko

  • 1 espresso

  • Kocky ľadu, šľahačka

Ako na to?

1. Zázvor, škoricu, muškátový oriešok, cukor a vanilku zmiešame s približne 50 ml mlieka a zohrievame na miernom plameni.

2. Keď sa cukor roztopí, pridáme zvyšné mlieko a zmes privedieme do varu. Odstavíme a necháme vychladnúť.

3. Pripravíme si espresso, ktoré tiež necháme vychladnúť.

4. Do vyššieho pohára vložíme ľadové kocky, nalejeme chladné espresso a zalejeme mliečnou zmesou. Ozdobíme šľahačkou a štipkou škorice.